Ένα δημοφιλές κλασικό στυλ, η γεωργιανή αρχιτεκτονική πήρε το όνομά της από τη βασιλεία των πρώτων τεσσάρων βασιλιάδων Γεωργίων της Αγγλίας.
Η γεωργιανή αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από συμμετρία, χαριτωμένες αναλογίες, καθαρές γραμμές και τη χρήση εκτεθειμένων τούβλων. Αυτά τα κομψά κτίρια χτίστηκαν για να παρέχουν μια πιο γενναιόδωρη αίσθηση του χώρου και του φυσικού φωτός που έλειπε από τα προηγούμενα αρχιτεκτονικά στυλ.
Η γεωργιανή αρχιτεκτονική είναι μια πολυποίκιλη κατηγορία που περιλαμβάνει επιβλητικές αγγλικές εξοχικές επαύλεις, τετράγωνα συγκροτήματα κατοικιών του Λονδίνου και του Δουβλίνου, σπίτια φυτειών στις νότιες ΗΠΑ και σπίτια και πανεπιστημιουπόλεις της Νέας Αγγλίας. Ο Λονδρέζος αρχιτέκτονας John Nash σχεδίασε πολλές γεωργιανές κατοικίες σε σειρά καθώς και Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ένα λαμπρό παράδειγμα νεοκλασικού γεωργιανού στυλ.

Lisa Hinson / New Albany Community Foundation / Wikimedia Commons
Χαρακτηριστικά της γεωργιανής αρχιτεκτονικής
- Ευγενικές κλασικές αναλογίες και συμμετρία ως γενικός κανόνας
- Αρχικά κατασκευασμένο από τούβλα ή πέτρα, με γυψοσανίδα αργότερα στην περίοδο
- Απλές προσόψεις για τα πρώιμα παραδείγματα με περισσότερη διακόσμηση σε μεταγενέστερες περιόδους όπως η περίοδος Regency
- Συμμετρικές καμινάδες
- Συχνά δύο δωμάτια βάθος και δύο ορόφους ύψος
- Μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον ορόφους και 1/2 ορόφους, με τους τελευταίους ορόφους να διαθέτουν μικρότερα ή/και δώματα παράθυρα και χαμηλότερα ανώτατα όρια σε χώρους που αρχικά προορίζονταν για το προσωπικό
- Υψηλά ανώτατα όρια, ιδίως στους κατώτερους ορόφους
- Συμμετρικές διατάξεις δωματίων
- Μεγάλα παράθυρα για μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού και αίσθηση ευρυχωρίας

TonyBaggett / Getty Images
Ιστορία της γεωργιανής αρχιτεκτονικής
Η γεωργιανή αρχιτεκτονική γεννήθηκε κατά τη βασιλεία του βασιλιά Γεωργίου Α΄-IV΄ από το 1714 έως το 1830 και εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως στη Νέα Αγγλία, από Άγγλους αποίκους.
Οι γεωργιανοί αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από την αναλογία και τη συμμετρία που αγκάλιασε ο επιδραστικός Ιταλός αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Αντρέα Παλλάντιο (1508 έως 1580), ο οποίος είχε επηρεαστεί από τους οικοδομικούς ρυθμούς της αρχαίας Ρώμης και της Ελλάδας. Ο παλλαδιανισμός ήταν ένα δημοφιλές στυλ στη Βρετανία μεταξύ 1715 και 1760 που αποτελούσε αναβίωση των ιδεών του Παλλάντιο, οι οποίες επανήλθαν με πλήρη ισχύ κατά την πρώιμη γεωργιανή περίοδο.
Η επόμενη φάση της γεωργιανής αρχιτεκτονικής ήταν η ανάπτυξη της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στα μέσα του 18ου αιώνα, η οποία αναζήτησε πιο άμεσα την πηγή έμπνευσης του Παλλάντιο, τους κλασικούς οικοδομικούς ρυθμούς της αρχαίας Ρώμης και της Ελλάδας.

mammuth / Getty Images
Εκτός του ότι χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους τύπους κατοικιών, η γεωργιανή αρχιτεκτονική ήταν ένα δημοφιλές στυλ για εκκλησίες και δημόσια κτίρια. Οι διακοσμητικές τέχνες και ο εσωτερικός σχεδιασμός άκμασαν επίσης κατά τη διάρκεια της γεωργιανής περιόδου.
Μετά τον Επαναστατικό Πόλεμο του 1775, οι Αμερικανοί άρχισαν να απομακρύνονται από τους βρετανικούς συνειρμούς του γεωργιανού στυλ, διεκδικώντας τη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία τους στο αρχιτεκτονικό μέτωπο με την ανάπτυξη ενός εθνικού ομοσπονδιακού στυλ (ο νεοκλασικός Λευκός Οίκος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα).
Η γεωργιανή αρχιτεκτονική γνώρισε περιόδους αναβίωσης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και εξακολουθεί να αποτελεί δημοφιλές στυλ και σήμερα για την οικοδόμηση προαστιακών κατοικιών και σπιτιών. Η γεωργιανή αρχιτεκτονική στις ΗΠΑ συναντάται κυρίως στα βορειοανατολικά, μεσοδυτικά και νότια.

SHansche / Getty Images
Πώς να αναγνωρίσετε τη γεωργιανή αρχιτεκτονική
- Για μονοκατοικίες και κτίρια της Γεωργιανής εποχής, μεγαλοπρεπείς είσοδοι με διακοσμητικά στοιχεία όπως αψίδες, κίονες, αετώματα και παράθυρα με φόντο πάνω από μια κεντρική μπροστινή πόρτα για να μπαίνει φως στο μπροστινό διάδρομο
- Οι αναβαθμισμένες γεωργιανές επαύλεις μπορεί να περιλαμβάνουν πόρτες στο πλάι καθώς και σκαλοπάτια απευθείας στο πεζοδρόμιο, καθώς και μερικώς ορατές κουζίνες υπογείων που προστατεύονται από σιδερένια κιγκλιδώματα
- Οι ταράτσες των Γεωργιανών αρχοντικών είναι συχνά χτισμένες γύρω από πλατείες κήπων για να αντισταθμίσουν την έλλειψη προσωπικού εξωτερικού χώρου.
- Συμμετρική τοποθέτηση παραθύρων που αντικατοπτρίζεται και στους δύο ορόφους, με παράθυρα πολλαπλών υαλοπινάκων για να εισέρχεται άπλετο φυσικό φως
- Καμπύλες στέγες (που σημαίνει ότι έχουν κλίση προς τα πάνω από όλες τις πλευρές του κτιρίου), οι οποίες μερικές φορές καλύπτονται από στηθαία για να κάνουν τη στέγη αόρατη από το δρόμο για να προστεθεί η ελκυστικότητα του πεζοδρομίου
- Εσωτερικοί χώροι που χαρακτηρίζονται από όγκους δωματίων σε σχήμα κουτιού, ψηλά ταβάνια, καλούπια, ρόδακες οροφής και γείσα
Γεωργιανή vs. Αποικιακή vs. Βικτωριανή αρχιτεκτονική
Η αποικιακή αρχιτεκτονική περιλαμβάνει στυλ που χαρακτηρίζονται από απλό, παραδοσιακό σχεδιασμό με ελάχιστες διακοσμήσεις. Η γεωργιανή και η ύστερη γεωργιανή αρχιτεκτονική, που αποτελούν στυλ της αποικιακής αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζονται από γενναιόδωρα αναλογικά δωμάτια σε τριώροφες κατοικίες, όπου οι υπηρέτες ζούσαν στον μικρότερο τρίτο όροφο. Η βικτοριανή αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από την αδιαμαρτύρητη αφοσίωση στο στολίδι και την ανθοφορία και τον περίτεχνο μαξιμαλιστικό εσωτερικό σχεδιασμό της.
Η αποικιακή αρχιτεκτονική εμφανίστηκε υπό την αποικιακή κυριαρχία στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1600 και του 1700, ενώ η γεωργιανή και η ύστερη γεωργιανή περίοδος ήρθαν από το 1714 έως το 1830 και από το 1830 έως το 1837, αντίστοιχα. Η βικτοριανή αρχιτεκτονική ήρθε αμέσως μετά, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτωρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1837 έως το 1901.
Εκτός από τη γεωργιανή αρχιτεκτονική, άλλα στυλ που εμπίπτουν στην ομπρέλα της αποικιακής αρχιτεκτονικής είναι τα σπίτια τύπου saltbox, το Cape Cod, το γαλλικό αποικιακό, το ολλανδικό αποικιακό και το ισπανικό αποικιακό. Η βικτοριανή αρχιτεκτονική περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα αλληλοεπικαλυπτόμενων στυλ που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρώιμη γοτθική αναβίωση, τη λαϊκή βικτοριανή, την ελληνική αναβίωση, την ιταλική και την αποικιακή αναβίωση.
-
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γεωργιανής αρχιτεκτονικής και της Regency;
Το στυλ Regency θεωρείται ύστερη φάση της γεωργιανής αρχιτεκτονικής. Ενώ τα γεωργιανά κτίρια ήταν απλά και συμμετρικά, το στυλ Regency ήταν πιο περίτεχνο, με πρόσθετες διακοσμήσεις και διακοσμήσεις, όπως σιδερένιες κατασκευές και μπαλκόνια. Τα γεωργιανά κτίρια περιλάμβαναν συχνά εκτεθειμένα τούβλα, ενώ οι προσόψεις σε στυλ Regency ήταν βαμμένες λευκές ή κρεμ.
-
Γιατί τα σπίτια γεωργιανού στυλ έχουν ψηλά ταβάνια;
Τα γεωργιανά σπίτια χαρακτηρίζονται από ψηλά ταβάνια που ενισχύουν την αρχοντική εμφάνιση και την έμφαση στις αναλογίες που χαρακτηρίζουν αυτό το αρχιτεκτονικό στυλ. Τα ψηλά ταβάνια συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση του φυσικού φωτισμού και στη δημιουργία μιας αίσθησης ευρυχωρίας στους γεωργιανούς εσωτερικούς χώρους, ιδίως στους χαμηλότερους ορόφους που προορίζονταν για τη φιλοξενία καλεσμένων.