Τι είναι η γοτθική αρχιτεκτονική;

10 Ελάχιστη ανάγνωση

Η γοτθική αρχιτεκτονική, γνωστή για τις οξυκόρυφες καμάρες, τις ιπτάμενες αντηρίδες και τα μεγάλα βιτρό παράθυρα, είναι ένας ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός τύπος που ξεκίνησε στα μέσα του 12ου αιώνα και παρέμεινε δημοφιλής μέχρι τον 16ο αιώνα. Συχνά χρησιμοποιούμενη για εκκλησίες, καθεδρικούς ναούς και άλλα ογκώδη πέτρινα κτίρια, η γοτθική αρχιτεκτονική έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα προέλευσής της, τη Γαλλία, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.

Παρόλο που ο τύπος γοτθικής αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός κτιρίου βασίζεται στην ηλικία, την τοποθεσία και τον τύπο του κτιρίου (για παράδειγμα, μια εκκλησία), όλες οι γοτθικές κατασκευές μοιράζονται πέντε βασικά στοιχεία: βιτρό παράθυρα, οξυκόρυφες καμάρες, ιπτάμενες αντηρίδες, ραβδωτές θόλους και εξαιρετικά περίτεχνη διακόσμηση.

Είναι σπάνιο να βρει κανείς μια προσωπική κατοικία χτισμένη σε γοτθικό στυλ -αν και σίγουρα υπάρχουν- αλλά η γοτθική αρχιτεκτονική καθόρισε ουσιαστικά την ευρωπαϊκή κατασκευή και διακόσμηση για τέσσερις αιώνες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τη γοτθική αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας της, των απαραίτητων αρχιτεκτονικών στοιχείων και των σημείων όπου μπορείτε να βρείτε συγκεντρώσεις γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Η ιστορία της γοτθικής αρχιτεκτονικής

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η γοτθική αρχιτεκτονική προήλθε από τη Γαλλία – όπου αρχικά ονομάστηκε “Opus Francigenum” ή “Γαλλικό Έργο”. Από τα μέσα του 12ου αιώνα, οι εξελίξεις στη δομική μηχανική επέτρεψαν στους Γάλλους οικοδόμους να δημιουργήσουν ογκώδεις κατασκευές. Ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής -όπως τα μεγάλα, βιτρό παράθυρα και οι θολωτές αψίδες- επέτρεπαν άπλετο φυσικό φως στις κατασκευές, παρά το τεράστιο μέγεθος και ύψος τους. Αυτό το στυλ κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική -ιδιαίτερα στις κατασκευές που χτίστηκαν από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία- μέχρι τον 16ο αιώνα, οπότε και έγινε γνωστό ως γοτθική αρχιτεκτονική.

Με την πάροδο του χρόνου, η γοτθική αρχιτεκτονική εξελίχθηκε σε φάσεις:

  1. Τα πρώιμα γοτθικά χρόνια ξεκίνησαν γύρω στα 1135-1144 με την ανοικοδόμηση της Βασιλικής του Αγίου Ντενί έξω από το Παρίσι. Ο ηγούμενος Suger ήταν πρωτοπόρος στη χρήση ψηλών κάθετων γραμμών, οξυκόρυφων τόξων και βιτρό παραθύρων.
  2. Τα χρόνια του Υψηλού Γοτθικού, το οποίο διήρκεσε από το 1200 έως το 1300 και πρωτοεμφανίστηκε από τον καθεδρικό ναό της Σαρτρ στη Γαλλία. Αυτή η χρονική περίοδος καθορίστηκε από το στυλ Rayonnant, ή τις εξαιρετικά περίτεχνες διακοσμήσεις στο εξωτερικό των κτιρίων. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Βρετανία δημιούργησαν τις δικές τους παραλλαγές της γοτθικής αρχιτεκτονικής Rayonnant τις επόμενες δεκαετίες.
  3. Τα ύστερα γοτθικά χρόνια, τα οποία διήρκεσαν από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Γερμανία παρήγαγε μαζικά ψηλές εκκλησίες με θολωτές οροφές. Η βρετανική ορθογώνια γοτθική αρχιτεκτονική (που αναγνωρίζεται από την έμφαση στις κάθετες γραμμές) και το γαλλικό στυλ Flamboyant (εξαιρετικά περίτεχνη εξωτερική διακόσμηση) ήταν επίσης δημοφιλή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παρόλο που η γοτθική αρχιτεκτονική έχει πολλά χαρακτηριστικά του ρωμανικού ρυθμού, οι γοτθικοί οικοδόμοι εγκατέλειψαν τους πολύ χοντρούς, συμπαγείς τοίχους που παρήγαγαν οι Ρωμαίοι. Γιατί; Προκειμένου να χτιστούν εξαιρετικά ψηλές κατασκευές, οι τοίχοι έπρεπε να είναι λεπτότεροι και να ζυγίζουν λιγότερο. Επιπλέον, οι οικοδόμοι της γοτθικής εποχής χρησιμοποίησαν ιπτάμενες αντηρίδες -ή κεκλιμένες δοκούς που στηρίζουν το βάρος μιας κατασκευής- προκειμένου να χτίσουν κατασκευές που έμοιαζαν να αγγίζουν τον ουρανό.

Είναι σπάνιο να βρείτε νέες κατασκευές που έχουν κατασκευαστεί σε γοτθικό στυλ, αλλά οι ευρωπαϊκές διακοπές -ή ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και άλλες μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών- μπορούν να προσφέρουν μια εξαιρετική περιήγηση στην ιστορία αυτού του αρχιτεκτονικού στυλ, καθώς και στη γοτθική αναβίωση.

Υποχρεωτικά στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το είδος της γοτθικής αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός κτιρίου εξαρτάται από την ηλικία, την τοποθεσία και τη χρήση του κτιρίου. Ωστόσο, όλα τα γοτθικά κτίρια μοιράζονται αυτά τα διακριτικά χαρακτηριστικά:

Βιτρό παράθυρα

Βιτρό του Jacques Grüber "Les Roses", 1906.

Alan John Ainsworth / Getty Images

Είναι σύνηθες να συναντάμε βιτρό παράθυρα σε χώρους λατρείας, αλλά είναι εξαιρετικά διαδεδομένα σε γοτθικές εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς. Τα παράθυρα είναι συνήθως πολύ ψηλά και τοξωτά, ή στρογγυλά, και προορίζονταν να αφήνουν να εισέρχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Συχνά θα βρείτε στα γοτθικά βιτρό παράθυρα τραβέρσες, ένα διακοσμητικό, πέτρινο στήριγμα, καθώς και βιβλικές σκηνές.

Αιχμηρές αψίδες

Αιχμηρές καμάρες στον καθεδρικό ναό της Ρεμς

Peter Gutierrez / Getty Images

Αντί να χρησιμοποιούν στρογγυλές, ρομανικές καμάρες, οι γοτθικοί κατασκευαστές έχτισαν ψηλές, λεπτές, μυτερές καμάρες. Εμπνευσμένες από την ισλαμική αρχιτεκτονική, οι γοτθικές οξυκόρυφες καμάρες τόνιζαν το ύψος της οροφής, φιλοξενούσαν θολωτές οροφές και συμβολικά έδειχναν προς τον ουρανό. Θα βρείτε επίσης αυτούς τους τύπους τόξων στην ισλαμική αρχιτεκτονική.

Θόλοι με ραβδώσεις

Θόλοι με ραβδώσεις σε γοτθικό καθεδρικό ναό.

LucasFotoArt/Moment/Getty Images

Προκειμένου να κατασκευάσουν εξαιρετικά ψηλές κατασκευές με ψηλά παράθυρα, οι γοτθικοί αρχιτέκτονες άρχισαν να χρησιμοποιούν ραβδωτούς θόλους -ή τοξωτούς θόλους που τοποθετούνται παράλληλα μεταξύ τους για να στηρίξουν μια στρογγυλεμένη στέγη- αντί για τα παραδοσιακά θολωτά δοκάρια. Αυτοί οι διασταυρούμενοι θόλοι όχι μόνο δημιουργούσαν οπτικό ενδιαφέρον, αλλά και προσέφεραν μεγαλύτερη στήριξη στις ψηλές γοτθικές κατασκευές.

Ιπτάμενες αντηρίδες

κοντινή ματιά του ιπτάμενου υποστυλώματος, με τοξωτό στήριγμα από εξωτερικό τοίχο στον τοίχο μιας εκκλησίας

mikeuk / Getty Images

Οι ιπτάμενες αντηρίδες ήταν μια άλλη εξέλιξη της γοτθικής εποχής που βοήθησε στη στήριξη των ψηλών, βαριών γοτθικών κτιρίων. Τα ιπτάμενα υποστυλώματα έχουν σχήμα μισής αψίδας και προσφέρουν στήριξη αναδιανέμοντας το βάρος από ένα υψηλότερο, βαρύ επίπεδο σε ένα χαμηλότερο, πιο στερεό επίπεδο.

Διακοσμητικά στοιχεία

Γαργαλιέρες στην οροφή της Παναγίας των Παρισίων, Παρίσι, Γαλλία

John Harper / Getty Images

Η γοτθική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά περίτεχνη εξωτερική διακόσμηση. Στολισμένες κολόνες, καλούπια, αγάλματα, κορυφές, πύργοι και γκαργκόιλ που εκτοξεύουν νερό συναντώνται συνήθως στη γοτθική αρχιτεκτονική.

Πού να βρείτε γοτθική αρχιτεκτονική

Τα προσωπικά σπίτια σπάνια είναι χτισμένα σε γοτθικό στυλ, αλλά οι επισκέψεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου μπορούν να προσφέρουν μια ματιά σε μερικές από τις παλαιότερες -και πιο περίτεχνες- αρχιτεκτονικές του κόσμου. Η γοτθική αρχιτεκτονική ξεκίνησε από τη Γαλλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου θα τη βρείτε να χρησιμοποιείται ευρύτερα. Εκτός από τη Γαλλία, μπορείτε επίσης να βρείτε γοτθική αρχιτεκτονική στη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Παραδείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής

Ακολουθούν ορισμένα διάσημα γοτθικά κτίσματα από όλο τον κόσμο:

Westminster Abbey

Αυτή η βασιλική εκκλησία στο Λονδίνο της Αγγλίας, που χτίστηκε αρχικά τον 11ο αιώνα και ξαναχτίστηκε στη σημερινή της μορφή τον 13ο, είναι επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Καθεδρικός Ναός Notre-Dame

Ο διάσημος καθεδρικός ναός στο Παρίσι της Γαλλίας θεωρείται σύμβολο του γαλλικού έθνους. Χτίστηκε το 1163.

Duomo di Milano

Ο Duomo του Μιλάνου άρχισε να κατασκευάζεται το 1386 και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ιταλίας.

Καθεδρικός ναός της Βαρκελώνης

Αυτός ο ισπανικός καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε από τον δέκατο τρίτο έως τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Βαρκελώνης.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου, που ιδρύθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας το 1137, είναι η ψηλότερη εκκλησία της Αυστρίας και έδρα του Αρχιεπισκόπου της Αυστρίας.

Καθεδρικός του Αγίου Πατρικίου

Στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου κατασκευάστηκε το 1858 και είναι μια νεογοτθικού ρυθμού ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Εθνικός Καθεδρικός Ναός της Ουάσινγκτον

Αυτό το ορόσημο της Ουάσινγκτον χτίστηκε το 1907 και είναι η έκτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο.

Πύργος Tribune

Ο Πύργος Tribune Tower του Σικάγο, Ιλινόις, είναι ένας ουρανοξύστης ύψους 463 ποδιών που χτίστηκε μεταξύ 1923 και 1925.

Εκκλησία της Αγίας Τριάδας

Η εκκλησία Trinity Church του Μανχάταν χτίστηκε το 1696 και είναι ο τόπος ταφής του Αλεξάντερ Χάμιλτον.

Καθεδρικός Ναός της Μάθησης

Χτισμένος στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια το 1926, ο Καθεδρικός Ναός της Μάθησης είναι ένας ουρανοξύστης 42 ορόφων στην κύρια πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
  • Τι ορίζει τη γοτθική αρχιτεκτονική;

    Η γοτθική αρχιτεκτονική ορίζεται από τις καμάρες, τα υποστυλώματα, τα βιτρό, την περίτεχνη διακόσμηση και τις θολωτές οροφές. Θα βρείτε επίσης πολλές εξωτερικές διακοσμήσεις σε κίονες, καλούπια, πύργους και αγάλματα.

  • Γιατί ονομάζεται γοτθικό στυλ;

    Το γοτθικό στυλ πήρε το όνομά του από τους Ιταλούς συγγραφείς της Αναγέννησης που το απέδωσαν στις βάρβαρες γοτθικές φυλές που κατέστρεψαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ήταν ένας υποτιμητικός όρος εκείνη την εποχή.

  • Σε τι διαφέρει η γοτθική αρχιτεκτονική από τη ρωμανική;

    Η γοτθική αρχιτεκτονική διαφέρει από τη ρωμανική καθώς διαθέτει λεπτότερους τοίχους και μυτερές καμάρες. Η ρωμανική αρχιτεκτονική, αντίθετα, χαρακτηρίζεται από βαριά τοιχώματα, βαρελοειδείς θόλους και στρογγυλεμένες καμάρες. Στη γοτθική αρχιτεκτονική θα βρείτε επίσης βιτρό και υποστυλώματα, τα οποία δεν χαρακτηρίζουν τη ρωμανική αρχιτεκτονική.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο