Τι είναι η βικτοριανή αρχιτεκτονική;

10 Ελάχιστη ανάγνωση

Η βικτοριανή αρχιτεκτονική δεν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο στυλ αλλά σε μια εποχή – τη βασιλεία της βασίλισσας Βικτωρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας από το 1837 έως το 1901. Η αρχιτεκτονική της βικτοριανής εποχής διήρκεσε περισσότερα από 60 χρόνια και περιλαμβάνει επικαλυπτόμενα στυλ, όπως η πρώιμη γοτθική αναβίωση, η λαϊκή βικτοριανή, η ελληνική αναβίωση, η ιταλική, η δεύτερη αυτοκρατορία, το Stick, η ρομανική αναβίωση, το Shingle, η αποικιακή αναβίωση και το δημοφιλές στυλ Queen Anne στο τέλος της εποχής.

Η βικτοριανή αρχιτεκτονική ξεκίνησε από την Αγγλία και εξακολουθεί να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αρχιτεκτονική των πόλεων και των κωμοπόλεων της. Αρκετά στυλ αρχιτεκτονικής της βικτοριανής εποχής εξαπλώθηκαν επίσης διεθνώς στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με τοπικές προσαρμογές για να προσαρμοστούν στις τοπικές προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τα οικοδομικά υλικά.

Βικτωριανοί στο Mayfair του Λονδίνου.

Χρώματα Hunter – Chasseur de Couleurs / Getty Images

Ιστορία της βικτοριανής αρχιτεκτονικής

Η αρχιτεκτονική της βικτοριανής εποχής ακολούθησε τη γεωργιανή (1714-1830) και την ύστερη γεωργιανή περίοδο (1830-1837), η οποία χαρακτηρίζεται από γενναιόδωρα δωμάτια σε συνήθως τριώροφες κατοικίες, όπου οι οικογένειες ζούσαν στους δύο πρώτους ορόφους και οι υπηρέτες καταλάμβαναν τον μικρότερο τρίτο όροφο.

Η βικτοριανή εποχή ήταν μια περίοδος αυξανόμενου πλούτου, μιας διευρυνόμενης μεσαίας τάξης και μιας έκρηξης της μαζικής παραγωγής που διευκολύνθηκε από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι κατοικίες της βικτοριανής εποχής χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τα εισοδηματικά επίπεδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στενές σειρές κατοικιών σε σειρά που χτίστηκαν για εργάτες εργοστασίων σε πολυσύχναστους, στενούς δρόμους και δεν περιλάμβαναν κήπους ή αποχέτευση. Αυτές οι ημι-μονοκατοικίες και οι μονοκατοικίες διέθεταν σύγχρονες ανέσεις μέχρι το τέλος της βικτοριανής εποχής, όπως τρεχούμενο ζεστό και κρύο νερό, αποχέτευση και φυσικό αέριο.

Οι καινοτομίες στις οικοδομικές τεχνικές και τα μαζικά παραγόμενα οικοδομικά υλικά που μπορούσαν να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς -όπως τα πρόσφατα μηχανικά κατασκευασμένα τούβλα, ο γκρίζος σχιστόλιθος στέγης από την Ουαλία, ή η άφιξη του γυαλιού από πλάκες τη δεκαετία του 1930 που αύξησε το μέγεθος των παραθύρων σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους- εξοικονόμησαν χρόνο στους οικοδόμους και συνέβαλαν στην έκρηξη των κατοικιών κατά τις δεκαετίες του 1850 και 1870, κατά την οποία κατασκευάστηκαν εκατομμύρια βικτωριανά σπίτια.

Βικτωριανό σπίτι

LordRunar / Getty Images

Τύποι βικτοριανής αρχιτεκτονικής

Υπάρχουν πολλαπλοί τύποι βικτοριανής αρχιτεκτονικής, ο καθένας με χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως:

  • Gothic Revival: Η αρχιτεκτονική είναι εμπνευσμένη από τον μεσαιωνικό σχεδιασμό, με οξυκόρυφα τόξα, απότομες στέγες και λογχοειδή παράθυρα.
  • Italianate: Το στυλ είναι εμπνευσμένο από ιταλικές αγροικίες και βίλες. Η ιταλική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει χαμηλές στέγες και τείνει να είναι συμμετρική.
  • Δεύτερη Αυτοκρατορία: Αυτό το στυλ είναι επηρεασμένο από τη Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία και τη Γαλλική Αναγέννηση, παρουσιάζοντας συνήθως μανσάρδες και κτίρια με τετράγωνη βάση.
  • Stick Style: Η αρχιτεκτονική είναι παρόμοια με τη γοτθική αναβίωση, με απότομες στέγες, γωνιακότητα και ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία, με έμφαση στην κατακόρυφο.
  • Ρομανική Αναγέννηση: Εμπνευσμένη από τη ρωμανική αρχιτεκτονική του 11ου και 12ου αιώνα, αν και η ρωμανική αναβίωση είναι πιο απλοποιημένη.
  • Shingle Style: Η αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη χρήση ξύλινων βότσαλων που καλύπτουν τις εξωτερικές επιφάνειες, πέρα από την οροφή. Τα βότσαλα προσδίδουν μια μονοχρωματική εμφάνιση.

Χαρακτηριστικά της βικτοριανής αρχιτεκτονικής

Η αρχιτεκτονική της βικτοριανής εποχής χαρακτηρίζεται από την αδιαμαρτύρητη αφοσίωση στο στολίδι και την ανθοφορία και τον περίτεχνο μαξιμαλιστικό εσωτερικό σχεδιασμό της. Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ που περικλείονται στη βικτοριανή αρχιτεκτονική, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε μια βικτοριανή αρχιτεκτονική από το εξωτερικό περιλαμβάνουν:

  • Απότομες στέγες
  • Απλά ή πολύχρωμα βαμμένα τούβλα
  • Περίτεχνα αετώματα
  • Βαμμένα σιδερένια κιγκλιδώματα
  • Εκκλησιαστικά τελειώματα στέγης
  • Συρόμενα παραθυρόφυλλα και κεκλιμένα παράθυρα
  • Οκταγωνικοί ή στρογγυλοί πύργοι και πυργίσκοι τραβούν το βλέμμα προς τα πάνω
  • Δύο έως τρεις όροφοι
  • Γενναιόδωρες περιμετρικές βεράντες
  • Μικροί κήποι
  • Ασυμμετρία
Σαλόνι σε βικτοριανό στιλ.

YinYang / Getty Images

Ο εσωτερικός σχεδιασμός κατά τη βικτοριανή περίοδο ήταν πολυεπίπεδος, ακατάστατος, περίτεχνος και εκκεντρικός. Οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών της βικτοριανής εποχής συχνά περιλάμβαναν:

  • Μεγάλες σκάλες
  • Περίπλοκες διατάξεις με πολλαπλά δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων επίσημων τραπεζαρίας, βιβλιοθηκών και σαλονιών
  • Ψηλά ταβάνια
  • Περίτεχνα σκαλιστά ξύλινα πάνελ
  • Γεωμετρικοί διάδρομοι με πλακάκια
  • Διακοσμητικά τζάκια
  • Βιτρό παράθυρα
  • Έπιπλα από σκούρο ξύλο
  • Βαριές κουρτίνες
  • Διακοσμητική ταπετσαρία
  • Ξύλινα δάπεδα καλυμμένα με χαλιά

Παραδείγματα βικτοριανής αρχιτεκτονικής

Ζωγραφισμένες κυρίες

ζωγραφισμένες κυρίες βικτωριανά σπίτια Σαν Φρανσίσκο

Alexander Spatari / Getty Images

Στο Σαν Φρανσίσκο, ένα από τα πιο εμβληματικά σκηνικά της πόλης είναι μια σειρά από “ζωγραφισμένες κυρίες”, το παρατσούκλι που δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα βικτοριανά και εδουαρδιανά σπίτια που βάφτηκαν εκ νέου τη δεκαετία του 1960 σε τρία ή περισσότερα χρώματα για να αναδείξουν τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες.

Βλέποντας από το Alamo Square Park, αυτές οι βικτοριανές σειρές σπιτιών του Σαν Φρανσίσκο είναι ίσως οι πιο διάσημες της χώρας. Απέναντι στο σύγχρονο ορίζοντα της πόλης, αυτό το τμήμα της οδού Steiner Street 710-720 έχει το εύστοχο παρατσούκλι “Postcard Row”. Αυτό το δημοφιλές σημείο χρησιμοποιήθηκε σε αμέτρητες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης της κωμικής σειράς της δεκαετίας του ’90 “Full House”.

Queen Anne-Style Victorian

Βικτοριανό σπίτι σε στυλ Queen Anne

grandriver / Getty Images

Τα σπίτια τύπου Queen Anne Revival είναι μια δημοφιλής ύστερη μορφή βικτοριανής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε μεταξύ 1880 και 1910 στις Η.Π.Α. Διαθέτουν περίτεχνα διακοσμητικά και πλέγματα, περιτυλιγμένες βεράντες και στρογγυλεμένους πυργίσκους. Τα σπίτια Queen Anne Revival μπορεί να είναι βαμμένα σε πολλά χρώματα για να αναδείξουν τις λεπτομέρειές τους ή να παραμείνουν άβαφα όπως το παραπάνω σπίτι από κόκκινο τούβλο.

Βικτωριανό εξοχικό

Βικτωριανά σπίτια σε στυλ εξοχικού σπιτιού στο Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

chameleonseye / Getty Images

Ενώ τα βικτοριανά σπίτια γίνονται αντιληπτά ως ψηλά και μεγαλοπρεπή, υπάρχουν πολλά παραδείγματα πιο μετριοπαθούς αρχιτεκτονικής βικτοριανού στυλ, όπως αυτά τα σπίτια της Νέας Ζηλανδίας που διαθέτουν μια απλοποιημένη βικτοριανή αισθητική που τους προσδίδει γοητεία παραμυθιού.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βικτοριανή αρχιτεκτονική

Παρόμοια με τη βικτοριανή αρχιτεκτονική είναι και η Εδουαρδιανή αρχιτεκτονική, η οποία ξεκίνησε μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας και τη μετέπειτα βασιλεία του βασιλιά Εδουάρδου VII (1901-1910). Τα πάντα μέχρι το 1914 θεωρούνται μέρος της Εδουαρδιανής περιόδου. Το Εδουαρδιανό στυλ ήταν λιγότερο περίτεχνο από το Βικτωριανό, οι εσωτερικοί χώροι του διέθεταν απλούστερη διακόσμηση και λιγότερη ακαταστασία. Συμπίπτει με το κίνημα Arts and Crafts, το οποίο ξεκίνησε το 1880, καθώς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες αντέδρασαν ενάντια στις τεχνικές εξελίξεις και τη μαζική παραγωγή που εισήγαγε η βικτοριανή εποχή και προσπάθησαν να παράγουν αγαθά που εξυμνούσαν την ανθρώπινη χειροτεχνία.

Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, πρωταθλητές της βικτοριανής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, όπως η Βικτοριανή Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, εργάζονται για τη διατήρηση και προστασία της ιστορικής βικτοριανής και εδουαρδιανής αρχιτεκτονικής. Βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να μάθουν πώς να προσαρμόζουν τα βικτοριανά κτίρια στον σύγχρονο τρόπο ζωής, διατηρώντας και σεβόμενοι τα ιστορικά χαρακτηριστικά τους.

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
  • Σε τι διαφέρουν η βικτοριανή και η γοτθική αρχιτεκτονική;

    Η γοτθική αναβίωση είναι ένα πρώιμο παράδειγμα ενός από τα πολλά στυλ που περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική της βικτοριανής εποχής. Τα κτίρια της Γοτθικής Αναβίωσης χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά επηρεάστηκαν από τη γοτθική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα.

  • Τι κάνει ένα σπίτι βικτοριανού στυλ μοναδικό;

    Ο βικτοριανός εσωτερικός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από μεγάλες σκάλες, σκαλιστές ξύλινες επενδύσεις, διακοσμητικά τζάκια, περίτεχνες κουζίνες, περίπλοκες κατόψεις με πολλά δωμάτια και βιτρό παράθυρα. Η σύγχρονη βικτοριανή αρχιτεκτονική συνδυάζει αυτά τα διακοσμητικά χαρακτηριστικά με απλή, λιγότερο αποπνικτική διακόσμηση.

  • Τι ορίζει τη βικτοριανή αρχιτεκτονική;

    Η βικτοριανή αρχιτεκτονική είναι η εποχή της βασιλείας της βασίλισσας Βικτωρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας από το 1837 έως το 1901. Η αρχιτεκτονική της βικτοριανής εποχής περιλαμβάνει επικαλυπτόμενα στυλ που καθορίζονται από τη χλιδή της εποχής.

  • Ποια είναι τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των βικτοριανών σπιτιών;

    Τα βικτοριανά σπίτια έχουν μια περίπλοκη εμφάνιση σαν κουκλόσπιτο με μελομακάρονα στοιχεία, όπως περίτεχνα, κυλινδρικά, κυματοειδή ή δαντελωτά τελειώματα. Η αρχιτεκτονική περιλαμβάνει συνήθως έντονα βαμμένα ασύμμετρα σχέδια και απότομες γραμμές οροφής.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο